Eind juli begin augustus vond de landelijke tuinvlindertelling plaats. Op mijn balkon telde ik er helaas geen één, maar gemiddeld zijn er acht vlinders per telling doorgegeven. Dat is vijftig procent minder dan de jaren ervoor. Niet alleen het aantal vlinders, ook het aantal soorten is gedaald.

Vlinders hebben het in Nederland lastig omdat het leefgebied steeds kleiner wordt en het aantal planten waarin vlinders en rupsen voedsel kunnen vinden afneemt. Maar de daling van deze telling heeft waarschijnlijk te maken met de huidige lange periode van droogte. Er staan minder planten in bloei, waardoor vlinders moeilijker aan voedsel (nectar) kunnen komen en de planten waar rupsen van afhankelijk zijn verdrogen. Gelukkig is er de afgelopen dagen eindelijk weer wat regen gevallen. Nu hebben wij het weer niet in de hand, maar met de inrichting van je tuin kun je de vlinders in Nederland ook een handje helpen. In deze blog geef ik 7 tips hoe je van jouw tuin een vlinderparadijs kan maken. Goed voor de vlinders en een feestje om naar te kijken 😊

 1. Planten waar vlinders dol op zijn
  Vlinders eten nectar en zijn daardoor dus afhankelijk van bloeiende planten. Een aantal bloeiende planten waar vlinders (en ook bijen) dol op zijn en die ik zelf erg leuk vind zijn:
 • blauwe druifjes,
 • judaspenning,
 • lavendel,
 • vlinderstruik,
 • koninginnekruid,
 • herfstaster,
 • en klimop (als deze in de zon staat, anders krijgt de klimop geen bloemen).

Deze planten bloeien trouwens verspreid over het jaar. Dit is belangrijk voor vlinders, omdat ze ook tussen maart en oktober voedsel moeten kunnen vinden.
Ga je voor de vlinders in jouw tuin planten kopen, kies dan voor planten die gifvrij zijn!

 1. Vlinders houden van afwisseling
  Vlinders oriënteren zich met behulp van de hoogteverschillen tussen planten. Daarom is het belangrijk dat er in je tuin hoogteverschillen aanwezig zijn. Denk aan een vlinderstruik of koninginnenkruid dat de hoogte in gaat, herfstaster voor de middenmaat en kruipend zenegroen en een grasveldje dat beide lekker laag blijft.
 2. Planten waar rupsen dol op zijn
  Zonder rupsen geen vlinders. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de planten die rupsen graag eten. De planten die rupsen eten worden waardplanten genoemd. Je hoeft niet bang te zijn dat rupsen je hele tuin leegeten. De meeste rupsen zijn namelijk kieskeurige eters, vaak lusten ze maar enkele soorten.

Voor de rupsen van de atalanta, dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en landkaartje is de brandnetel een belangrijke waardplant. Bang dat de brandnetel door de hele tuin gaat groeien? Dan is brandnetel in een pot  misschien een goede oplossing. Dit idee kwam ik laatst tegen op de website van de vlinderstichting. Zo kan de brandnetel niet gaan woekeren én kan je de prikkende plant uit de buurt van je terras of kinderspeelplek zetten.

Voor de rupsen van het groot- en klein koolwitje zijn kruisbloemigen zoals de Oost-Indische kers heel belangrijk. De Oost-Indische kers is trouwens ook nog eens een heel leuk plantje. Er komen oranje, gele en rode bloemen aan en zowel de bloemen als het blad zijn ook eetbaar voor ons.

 1. Opwarmplekjes uit de wind
  Vlinders zijn koudbloedige dieren, ze hebben de zon en windarme plekken nodig om op te warmen. Zorg voor zonnige plekjes uit de wind. Het mooiste is als ze in deze zonnige windarme plekjes ook voedsel kunnen vinden.
 2. (Rottend) fruit
  Heb je wat oud fruit in je fruitschaal liggen? Snijd dit open en leg het in de tuin. Vlinders zijn er dol op en jij kan ze dan goed bekijken. Let er wel op dat het rottende fruit ook andere insecten kan trekken, dus plaats het schaaltje niet vlak voor je open raam of op je terras.
 3. Rupsen en vlinders in de winter
  De winter is nog ver weg, maar toch ga ik het er even over hebben. Een aantal rupsen en vlinders overwintert in onze tuinen. Ze zitten ergens verstopt in een stapel hout, in een schuur, onder de herfstbladeren of in een dode plant. Ruim je tuin daarom niet teveel op voor de winter. Laat het blad lekker in de borders liggen en laat dode planten stengels in de winter staan. Dan is je tuin voor de vlinders, maar ook voor bijvoorbeeld egels, perfect ‘winterklaar’.
 4. Tegel eruit, plant erin
  En tenslotte de tip waar het eigenlijk allemaal mee begint: tegel eruit, plant erin! Want in een betegelde tuin kunnen vlinders en rupsen geen eten of overwinteringsplaats vinden.

Ik ben benieuwd of jij je tuin vlindervriendelijker gaat maken. En heb jij nog vlindertips die hier niet tussen staan? Ik hoor ze graag 😊

Tot volgende week,

Sara