Waarschijnlijk ben ik niet de enige die droomt van een grote tuin. Zo’n fijne groene plek vol bloemen, planten, een grasveldje en …. Zelf heb ik thuis een klein balkonnetje, ongeveer drie vierkante meter. Gelukkig hoeft een tuin of balkon niet heel groot te zijn om groen te zijn. In deze blog deel ik tips voor je eigen kleine groene oase. En die kunnen natuurlijk ook toegepast worden in een grotere tuin 😉

Tuin: plant een haag
Het valt mij op dat kleine groene tuinen vaak een haag als erfafscheiding hebben. Een haag vraagt iets meer ruimte dan een schutting maar maakt de tuin wel meteen een stuk groener. Daarnaast is een haag aantrekkelijk voor dieren in de tuin. Vogels, bijen en vlinders kunnen er voedsel vinden, het is een ideale schuilplaats en voor vogels soms zelfs een broedplaats. En niet onbelangrijk, dieren zoals egels kunnen door een haag zo van de ene in de andere tuin komen. Mijn eerste tip is dus vervang de schutting door een haag!

Wil je een dichte, privacy biedende haag dan is de conifeer altijd makkelijk. Wel moet ik zeggen dat deze haag voor de echte snoeiliefhebber is, want hij kan snel te groot worden. Liever iets met bloemetjes en bessen? Dan vormt de meidoorn een stekelige maar mooie haag. Ook kan je denken aan de beukenhaag, de hit van de afgelopen jaren of de liguster, de bekende haag van vroeger.

Het beste moment om een haag te planten is in het najaar. Wil je jouw tuin vergroenen met een haag, zet dan alvast een kruis in je agenda 😉 Je kan nu nog niet gaan planten maar al wel gaan uitzoeken welke haag je precies in je tuin wilt hebben, je kan ze nu overal in blad bekijken.

Mocht het vervangen van je schutting door een haag te grote verandering zijn, dan is ‘verticaal tuinieren’ misschien een leuke tussenstap. Hang allerlei potjes, kistjes, zakken met planten aan de schutting (denk wel aan het extra gewicht), zodat er een groene wand ontstaat.

Een iets smallere optie voor een groene erfafscheiding is een hekwerk of schutting waar klimplanten doorheen of tegenaan kunnen groeien. Wil je het luchtig houden, ga dan voor bijvoorbeeld een, al dan niet wintergroene, kamperfoelie. Liever veel volume en is snoeien geen probleem, dan is hop een idee. Kies een vrouwelijke plant als je ook die prachtige hopbellen wilt. Wil je graag veel bloemen in de tuin, dan is de passiebloem misschien iets voor jouw. Ondanks dat de passiebloem een exoot is (komt niet van nature voor in Nederland) zijn bijen en vlinders wel dol op deze plant.

Let bij het uitkiezen van de haag en/of klimplanten op de bodemsoort, de plek in de tuin (zon of schaduw) en of je een soort wil die het hele jaar door groen is.

Tuin: stapstenen
In een aantal tuinen bij mij in de wijk liggen stapstenen als pad naar de voordeur. Dit vind ik echt een fantastische oplossing om in (kleine) tuinen minder tegels en meer groen te krijgen. Om de stapstenen heen groeit gras of liggen houtsnippers. Laagblijvende bodembedekkers zoals kruipend zenegroen kunnen ook goed tussen de stapstenen groeien.

Tuin: pergola
Met een pergola ga je met het groen de lucht in. Zo houd je in de tuin ruimte om te lopen en maak je de tuin toch weer een stukje groener. In de zomer zorgt de pergola voor een schaduwrijk plekje, terwijl in de winter, als je graag een paar zonnestraaltjes wilt oppikken, de zon door de pergola heen komt (als je tenminste niet voor wintergroene klimplanten kiest).

Een aantal planten die geschikt zijn voor over een pergola en in de winter de zon lekker doorlaten: druif, blauweregen, hop, wilde bosrank, wilde kamperfoelie. Let bij het uitkiezen van de plant op de bodemsoort, en de hoeveelheid licht die een plant nodig heeft.

Een stevige pergola is trouwens ook een fantastische plek om een schommel aan op te hangen.

Tuin en balkon: werk met potten
Het voordeel van planten in potten is dat je deze kan verplaatsen, wat betekent dat je ruimte kan maken als er bijvoorbeeld een groep vrienden of familie komt eten. Groen in de volle grond heeft wel meer waarde dan groen in potten als het gaat om biodiversiteit en het klimaatbestendig maken van de stad.

Denk eraan dat je potten regelmatiger water moet geven dan planten in de volle grond. De planten kunnen namelijk niet zelf bij het grondwater. Daarnaast kunnen potten sneller opwarmen waardoor de grond in de pot sneller uitdroogt. Bij hanging baskets moet je helemaal opletten dat de grond niet uitdroogt. De mand met bloemen die ik had hangen bleek niet alleen door de zon maar ook door de wind uit te drogen.

Tuin en balkon: planten die het hele jaar door de moeite waard zijn
Kies bijvoorbeeld voor beplanting waar je de seizoenen in kan zien, met bessen na de bloei of verkleurend blad. Zo heb je dubbel plezier van dezelfde plant. Een mooi voorbeeld hiervan is het krenteboompje, een klein boompje met in het voorjaar witte bloemetjes, daarna bessen (waar vogels dol op zijn) en in het najaar heeft het heel mooi verkleurend blad. Of kies struikjes die ook zonder blad een mooie vorm hebben. Prachtig, die takken met rij erop in de winter!

Dit waren mijn tips voor een kleine groene oase. Heb jij nog tips die ik gemist heb? Ik hoor ze graag: mail@groenmetsaar.nl

Tot volgende week,
Sara

Nu alvast verder lezen? Bezoek ook mijn blog: www.groenmetsaar.nl