Tip 1 – Begroeide muurtjes

Een begroeide muur kan een waardevol onderdeel van uw tuin zijn. Muurbegroeiingen zijn o.a. muurleeuwenbek, muurvaren, muurbloem, gele helmbloem en havikskruidsoorten. Wat er op een muur kan groeien, hangt af van de structuur van de muur. In het algemeen geldt, hoe gevarieerder een muur des te meer muurplanten kunnen erop groeien.

Tip 2 – Klimop

De klimop is een plant met voor elk wat wils. Een oude klimop biedt goede nestgelegenheid voor vogels. Ze bloeien in de winter, daar profiteren bijen en andere insecten weer van. Vogels eten de bessen graag. Verder is klimop op blinde muren een prima graffitibestrijder, werkt als muurisolatie, verbetert het klimaat in de stad en verfraait een stenige omgeving. Wat wilt u nog meer?

Tip 3 – Breng zoveel mogelijk variatie aan

Variatie in zon- en schaduwplekken, bloeiperiode en hoogte van planten maakt de tuin aantrekkelijk voor veel soorten planten en dieren.

Tip 4 – Gebruik bij voorkeur planten die van nature in Nederland thuis horen

Deze planten bloeien mooi, ontwikkelen veel zaden en vruchten, ruiken lekker en trekken door dit alles dieren aan. Bovendien hebben deze planten minder last van ziekten en plagen.

Tip 5 – Snoeihout

Zet op anderhalve decimeter van de schutting een rietmat. Dan kunt u de tussenruimte met snoeihout vullen. Zo kan uw snoeihout makkelijk verteren. Bovendien is deze plek een aantrekkelijke schuilplaats voor allerlei dieren.

Tip 6 – Water

Het eerste jaar na aanleg is het belangrijk dat de tuin voldoende vocht krijgt toegediend.

Tip 7 – Gazon met bloemen.

Laat bloemen toe. Madeliefjes, klaver en paardenbloemen krijg je snel. Geef bloemen een kans te groeien. Laat telkens een deel van je gazon staan, bijvoorbeeld de rand. Daar kunnen bloemen, zoals wilde klaver in bloei komen.

Tip 8 – Zet planten op de juiste plaats.

Wanneer u een vochtminnende plant op een droge plaats in de tuin zet, zal deze makkelijk ziek worden. Schaduwplanten in de volle zon zetten is ook vragen om moeilijkheden. Zet planten op de plek waar ze het liefst staan.

Tip 9 – Vogels in de tuin.

Schud uw tafelkleed uit in de tuin. Zo kunnen de vogels de kruimels eten.

Tip 10 – Een vijver is een bron van leven.

Als je voldoende ruimte hebt in je tuin, kan je kiezen voor de aanleg van een tuinvijver. Zorg voor een geleidelijke oeverzone met inheemse waterplanten en weet dat vissen zich te goed zullen doen aan kikkervisjes en waterbeestjes.

Heb je ook een leuke tip?
Deel het met ons !

STUUR JE TIP

Hoe klimaatbestendig is jouw tuin?

Huisje, boompje beter app

Wist u dat…

De gemiddelde temperatuur in Nederland steeg de afgelopen eeuw met 1.7° C. Dat lijkt niet veel, maar in de steden kan het vanwege de bebouwing wel 10° C warmer worden dan op het platteland op hete zomerse dagen. En de neerslag steeg met maar liefst 20 procent en valt steeds vaker in pieken! Door de toenemende verstedelijking kan dit water steeds moeilijker worden afgevoerd. Overheden erkennen dit als nationaal probleem.

Download de app

Gelukkig kan iedereen met een huis met eigen dak, balkon of tuin bijdragen aan de oplossing! De app Huisje Boompje Beter laat zien hoe klimaatbestendig uw huis en tuin nu is en hoe u dit eenvoudig verbetert. Bijvoorbeeld door stoeptegels uit de tuin te vervangen door groen waardoor u wateroverlast voorkomt. Of door isolerende begroeiing op een plat dak te planten waarvan u zowel ’s winters als ’s zomer profiteert.

Get it on Google Play