Net verhuisd naar een huis met een tuin? Steenbreek023 weet raad!

De muren zijn geverfd, de nieuwe (laminaat)vloer is gelegd en de verhuisdozen staan opgestapeld bij het raam. De komende weken stort je je samen met je partner, je gezin of je huisgenoten op de inrichting van je nieuwe huis. Terwijl de kasten één voor één worden ingeruimd, de gordijnen worden opgehangen en de kale muren worden versierd met fotolijstjes, verdwijnt de galm langzaam maar zeker uit je nieuwe woonkamer. De herinnering aan de oude bewoners verdwijnt en stap voor stap verandert het nieuwe huis in een thuis. Maar wat te doen met je nieuwe voor- en of achtertuin? Hoe verander je die saaie, grijze tegelvlakte van de vorige eigenaar in een prachtige, groene stadsoase? Steenbreek023 weet raadt!

Voor de meeste Haarlemmers komt het niet als een verrassing. Onze stad wordt al jaren gezien als één van de meest aantrekkelijke steden om in te wonen, werken en leven. Dat betekent dat veel Haarlemmers het liefst in Haarlem willen blijven wonen en dat mensen uit andere steden graag naar onze stad willen verhuizen. Het is fijn dat er steeds meer mensen en gezinnen zijn die hier in Haarlem aan hun eigen toekomst willen bouwen, maar het plaatst ons ook voor een gemeenschappelijke uitdaging. Hoe zorgen wij er samen voor dat Haarlem in de toekomst minstens zo aantrekkelijk blijft?

Steenbreek023 zet zich in voor een groene, klimaatbestendige stad. Het doel is om zoveel mogelijk Haarlemse tuineigenaren over te halen om hun grijze tegeltuin te veranderen een groen stadsparadijsje. Dat doen wij niet alleen omdat een groene tuin een mooiere tuin is. Een groene tuin helpt in het geval van een heftige hoosbui bij het voorkomen van wateroverlast, zorgt zomers voor een aangename koele stad en verrijkt ook nog eens de biodiversiteit. Wil jij ook een bijdrage leveren aan een groene, klimaatbestendige stad? Dat kan! Het is heel eenvoudig: tegels eruit, planten erin!

Waarom is het zo belangrijk dat ik mijn tuin groener inricht?

Het klimaat verandert, ook in Haarlem. In de zomer krijgen wij steeds vaker te maken met langdurige perioden van aanhoudende hitte en droogte. Daarnaast zal de intensiteit van regenbuien, volgens het KNMI, enorm toenemen. Deze extreme hoosbuien kunnen, als wij niet de juiste maatregelen nemen, leiden tot wateroverlast. Door in je eigen tuin tegels te vervangen door planten, kan het hemelwater beter worden opgenomen in de bodem. Hierdoor wordt het riool ontlast en kan schade door hoosbuien worden voorkomen. Daarnaast zorgen al die groene tuinen bij elkaar tijdens een hittegolf voor meer koelte en de rest van het jaar voor meer vlinders, bijen en vogels. Een groene, klimaatbestendige stad is in ieder belang!

Hoe ga ik te werk?

Elke tegel telt! Met een relatief kleine inspanning, zoals het verwijderen van een paar tegels, kun je al een behoorlijke grote bijdrage leveren aan een groene, klimaatbestendige stad. Het makkelijkst is om de tegels te vervangen door onderhoudsarme planten. Als je vervolgens ook kiest voor bij- en insectvriendelijke planten doe je de natuur in de stad helemaal een groot plezier. Als je het grondiger wilt aanpakken en de hele tuin opnieuw wilt inrichten, kun je o.a. op de website van huisje-boompje-beter terecht voor tips. Weet je niet waar je moet beginnen en heb je meer behoefte aan advies op maat? Neem dan contact op met Steenbreek023-ambassadeur Gerry Pardoel.

Hoe kom ik van mijn tegels af?

Je kunt de verwijderde tuintegels inleveren bij het milieuplein (Ingenieur Lelyweg 51). Op de website van Spaarnelanden vind je meer informatie over de openingstijden van het milieuplein.

Wanneer is mijn tuin ‘groen genoeg’?

Zelfs in de meest groene tuinen vind je af en toe een verdwaalde tegel. Steenbreek023 is niet tegen verharding. Het gaat ons vooral om een gezonde verhouding. Als 70% van het totale oppervlak van je tuin uit groen bestaat en maximaal 30% uit verharding, spreken wij van een klimaatbestendige tuin. Dat betekent dat er een flinke hoeveelheid hemelwater kan worden opgevangen en dat het groen bij tropische temperaturen voor een aangename koelte zorgt. Ook de bijen, vlinders, vogels en egels zullen je dankbaar zijn!

Ben jij net naar Haarlem verhuisd, weet je niet goed wat je met je nieuwe tuin aan moet en heb jij behoefte aan een advies op maat? Gerry weet raad! Neem dan contact op met Steenbreek023-ambassadrice Gerry Pardoel en maak een afspraak. Gerry heeft een schat aan kennis en veel ervaring met het vergroenen van tuinen. Zij helpt om samen alle wensen in kaart te brengen en geeft advies.