Met de vrijwilligers van Steenbreek023 proberen wij sinds jaar en dag om zoveel mogelijk Haarlemmers over te halen om hun grijze tegeltuin te veranderen in een groen stadsparadijs. Een groene tuin is namelijk niet alleen mooier; hij helpt ook bij het voorkomen van wateroverlast door hoosbuien, bij het terugdringen van hittestress en het verrijken van de biodiversiteit. Samen met de bewoners van deze prachtige stad kunnen wij Haarlem – tuin voor tuin, straat voor straat en wijk voor wijk – veranderen in groene, klimaatbestendige stad. Maar wat is nu een geschikt moment om de handen uit de mouwen te steken?

De ervaring leert dat mensen, die net van binnen of buiten Haarlem, naar een nieuwe woning met tuin zijn verhuisd, vaak open staan voor veranderingen. Daarom kunnen nieuwe Haarlemmers vanuit de projectgroep van Steenbreek023 ondersteuning krijgen bij het vergroenen van hun tuin. Steenbreek023-ambassadrice Gerry Pardoel brengt samen met de bewoners de wensen in kaart. Daarna doet zij vanuit haar ruime kennis en ervaring enkele suggesties en zorgt zij er voor dat er in goed overleg een beplantingsplan wordt gemaakt. Afhankelijk van de tijd van het jaar, is het soms ook mogelijk om kersverse tuineigenaren op weg te helpen met een mooi aantal bij- en insectvriendelijke planten.

Aan het begin van de zomer startte Gerry met haar eerste project. Via via kwam zij in contact met de familie Silva, die bestaat uit Omar, Ivana en Maria. Nadat de familie tijdens het eerste verkennende gesprek had aangegeven dat zij met hun tuin graag “zoveel mogelijk goed wilden doen voor de natuur in de stad”, werd er een plan gesmeed. Gerry brengt verslag uit:

“Ivana, Omar en Maria zijn in principe dik tevreden met de inrichting van hun tuin. Helaas zijn de bramenstruiken tijdens de periode dat het huis in de verkoop stond wel flink gaan woekeren. Bramenstruiken zijn natuurlijk uitstekend geschikt om vogels en insecten aan te trekken, maar in een kleine tuin kunnen ze ook voor hinder zorgen. De conifeer op de erfgrens biedt dan schaduw en nestelmogelijkheden voor vogels. Even verderop staat een Eucalyptus, waarvan gezegd wordt dat hij muggen verjaagt. Het nadeel van deze exoot is dat de plant enorm veel water nodig heeft. Daarnaast wordt de bladval wordt sommige tuineigenaren als vervelend ervaren. De bladeren van de Eucalyptus bevatten olie en looizuur. Deze stoffen zorgen er voor dat de bladeren moeilijk verteren, waardoor onderliggende bodemdekkers het moeilijker hebben om tot hun recht te komen. Met de jongste bewoner, Omar, wordt alvast een begin gemaakt met het schoonmaken van de tuin.

Eerst wordt een deel van de bramenstruiken verwijderd. De perken worden van onkruid ontdaan. Op deze manier ontstaat er ruimte voor bijen – en vlinderlokkende planten, die later zullen worden geplant. Er groeit veel Haagewinde, ookwel bekend als ‘Pispotje’, een lastig woekerend onkruid dat gelukkig redelijk makkelijk te verwijderen is. Centraal in de achtertuin ligt grasmat. De grasmat biedt beschutting aan rupsen en andere geleedpotigen, zoals spinnen en kevertjes. Maar ook aan slakken! Omar verzamelt enthousiast zoveel mogelijk ‘slugs’ en stopt ze in een potje met vochtige bladeren. Daarna kan het gras gemaaid worden, zodat Omar er later deze zomer lekker kan spelen. Het gras is vanwege de aanhoudende hitte erg droog. Het zal de eerste tijd nog geel zien, maar in het najaar wordt het vanzelf weer prachtig groen. Bij de schuur wordt een stuk van het gazon weggehaald zodat er meer ruimte komt voor biologisch geteelde, inheemse planten. Op die manier draagt de familie Silva bij het verrijken van de biodiversiteit.”

Ben jij benieuwd naar het eindresultaat? Houd dan onze website in de gaten en volg ons op facebook. Volgende keer laat Gerry zien wat het eindresultaat is geworden.

Ben jij net naar Haarlem verhuisd, weet je niet goed wat je met je nieuwe tuin aan moet en heb jij behoefte aan een advies op maat? Gerry weet raad! Neem dan contact op met Steenbreek023-ambassadrice Gerry Pardoel en maak een afspraak. Gerry heeft een schat aan kennis en veel ervaring met het vergroenen van tuinen. Zij helpt om samen alle wensen in kaart te brengen en geeft advies.