In juli begon Steenbreek023-ambassadrice Gerry Pardoel met een nieuw project. Via via kwam Gerry in contact met de familie Silva. Omar, Ivana en Maria waren net verhuisd naar een nieuw adres in Haarlem Zuid-West en konden nog wel wat hulp gebruiken bij het vergoenen van hun nieuwe achtertuin. Van tevoren gaf de familie aan dat zij met hun nieuwe tuin zoveel mogelijk goeds wilden doen voor de natuur in de stad. Gerry maakte een overzicht van alle wensen, gaf tips en adviezen en maakte samen met de bewoners een nieuw beplantingsplan. Hieronder vertelt Gerry over het eindresultaat.

“Nadat begin Juli al een begin was gemaakt met het verwijderen van een aantal bramenstruiken, hebben wij besloten om één bramenstruik te laten staan. De reden laat zich raden. De vruchten trekken vogels aan en de bloemen kunnen een belangrijke bron van voedsel zijn voor (wilde) bijen en andere insecten. Daarnaast werd het onkruid verwijderd uit de bloemperken en werd er op die manier ruimte gemaakt voor bijen- en insectenlokkende planten.

Later die maand hebben wij de klus samen met de familie Silva weer opgepakt. Langs de schuur hebben wij een grasstrook veranderd in een bloemenperk. De Eucalyptus hebben wij toch laten staan. Het boompje zal, zeker als het wat groter wordt, flink wat water aan de bodem onttrekken, maar wij gaan toch proberen om de kruidentuin onder het boompje verder uit te breiden.

Langs het terras hebben wij besloten om het zeepkruid te laten staan en Canna Inidica bij te planten. Canna, ookwel Bloemriet, is geen inheemse soort maar omdat de plant veel voorkomt in Portugal (het geboorteland van Ivana en Maria), zorgt hij er wel voor dat de familie Silva zich extra snel thuis zal voelen in hun nieuwe tuin.

Het eindresultaat is een tuin die het hele jaar door aantrekkelijk blijft voor insecten en vogels. Eventueel kunnen Ivana en Maria nog besluiten om dit najaar biologische bloembollen te planten. Hieronder volgt nog een overzicht van de gebruikte planten!”

Ben jij net naar Haarlem verhuisd, weet je niet goed wat je met je nieuwe tuin aan moet en heb jij behoefte aan een advies op maat? Gerry weet raad! Neem dan contact op met Steenbreek023-ambassadrice Gerry Pardoel en maak een afspraak. Gerry heeft een schat aan kennis en veel ervaring met het vergroenen van tuinen. Zij helpt om samen alle wensen in kaart te brengen en geeft advies.