Een groene straat vind ik fijn om doorheen te lopen of te fietsen. Veel fijner dan een straat met alleen maar stenen en auto’s. Herken je dat gevoel? Zelf kunnen we onze straten groener maken met beplanting in onze voortuin, maar niet iedereen heeft die luxe. Gelukkig zijn er ook een heleboel andere manieren om een bijdrage te leveren aan een klimaatbestendig Haarlem, bijvoorbeeld via het adopteren van een boomspiegel. Een boomspiegel is het stukje aarde rondom de stam van een boom. Hier mogen wij als bewoners minituintjes aanleggen. Zo vrolijken we de straat op, dragen we bij aan de biodiversiteit in de stad en maken we de stad net iets klimaatbestendiger. In deze blog laat ik je weten wat je moet doen als je zo’n minituintje wel ziet zitten en geef ik je tips voor de beplanting!

Stap 1. Boomspiegel adopteren
Lijkt het je leuk om een minituintje in de boomspiegel bij jou voor de deur aan te leggen en te onderhouden, dan kun je een boomspiegel adopteren bij Spaarnelanden . Het is wel belangrijk dat je dit eerst via de website van Spaarnelanden aanvraagt, want dan weten de mensen van het groenbeheer dat ze jouw boomspiegel ongemoeid kunnen laten. Het zou toch jammer zijn als jij net allemaal leuke planten in de boomspiegel hebt geplant en een week of maand later alles per ongeluk wordt weggeschoffeld!

Als je de boomspiegel inderdaad kunt adopteren wordt er een houten paaltje met een rode kop geplaatst. Dit paaltje geeft aan dat de boomspiegel door een bewoner wordt bijgehouden. Het is belangrijk dat dit rode paaltje goed zichtbaar blijft. Anders kan het gebeuren dat je tuintje alsnog ten prooi valt aan een schoffel of een trimmer. Let hier dus goed op als je bijvoorbeeld veel bloemen inzaait!

Stap 2. De grond
Waarschijnlijk is de grond in de boomspiegel erg hard. Probeer deze voorzichtig (denk aan de wortels van de boom!) losser te maken, zodat de nieuwe plantjes goed kunnen wortelen.

Stap 3. Planten
Welke planten het goed zullen doen in de boomspiegel hangt af van de lokale omstandigheden. Is er veel zon of juist veel schaduw rond de stam van de boom? Of rijden er, zoals bij mij in de straat, wel eens auto’s door de boomspiegel? Kwetsbare plantjes zijn vaak mooi, maar niet altijd even handig! Een bodembedekker,  zoals kruipend zenegroen of maagdenpalm, kan meer aan en is voor jouw boomspiegel misschien een beter optie.

Een boom heeft ongeveer net zoveel massa onder de grond als boven de grond. Zo kan je je voorstellen dat het lastig wordt om planten met veel wortels onder een oudere boom erbij te plaatsen. Kies bij een oudere boom liever voor iets dat je kan inzaaien of een plant die geen grote wortel kluit heeft.

Boomspiegels in de zon
Is er veel zon, dan kan je kiezen voor planten zoals herfstaster, lavendel, zonnehoed, afrikaantjes, Oost-Indische kers, stokroos of bijvoorbeeld goudsbloem. Die laatste vier geven nu zaad, dus misschien dat je van iemand wel een handje zaadjes kunt krijgen!

Stokroos vind ik zelf een hele leuke plant voor in de boomspiegel. Stokrozen kunnen wel erg groot worden en slaan helaas niet altijd aan. Daarnaast is het een tweejarige plant, dus het eerste jaar zie je alleen blad. Maar toch een aanrader!

Boomspiegels in de schaduw
Ligt de boomspiegel juist in de schaduw, dan kan je kiezen voor planten zoals kruipend zenegroen, lievevrouwebedstro, ooievaarsbek, hosta of vrouwenmantel.

Voorjaarsbollen
Heb je een boomspiegel waar geen autobanden doorheen gaan, dan zijn voorjaarsbollen erg leuk. Krokusjes, narcissen, sneeuwklokjes en tulpen geven in het vroege voorjaar kleur aan de straat. Voorjaarsbollen doen het zowel goed in de zon als in de schaduw! Het leukste is om voor verwilderingsbollen te kiezen, deze komen elk jaar terug en kunnen zichzelf vermeerderen. Na de bloei kan je de bollen in de grond laten zitten, en kan je planten zoals goudsbloem of Oost-Indische kers inzaaien zodat je in de zomer ook van een vrolijk minituintje kan genieten.

Spieken bij de buren
Naast de planten die ik hierboven heb genoemd kan je natuurlijk ook kijken naar wat buurtgenoten in de boomspiegels hebben geplant. Let er wel op of de boomspiegels een vergelijkbare ligging hebben.

Geen gif
Ga je nieuwe planten kopen voor de minituin bij jou voor de deur? Ga dan voor onbespoten planten! Waarom en waar je die planten kan vinden lees je in de blog ‘Gif op je tuinplanten?

Watergeven
Een boom heeft veel water nodig. De beplanting in de boomspiegel kan daardoor sneller behoefte hebben aan wat extra water dan je misschien zou verwachten. Houd dit dus goed in de gaten!

Heb jij al een boomspiegel beplant of ga jij er nu ook een adopteren? Ik ben benieuwd en zie graag het resultaat 😊